top of page
amal.jpg

“ Dünyanın ilgisi şu an başka yöne kaydığı için, mülteci krizini yeniden masaya yatırmak ve etrafını saran anlatıyı değiştirmek daha da önem taşıyor. Evet, mültecilerin yemek ve yorgana ihtiyacı var ama aynı zamanda gurulu bir yaşama ve seslerini duyurmaya da. Yürüyüş’ün  amacı mültecilerin yaşadıkları vahim koşulların altını çizmekten daha çok, mültecilerin potansiyellerini öne çıkarmak. Küçük Amal 3.5 metre boyunda çünkü biz dünyanın onu kucaklayabilecek kadar büyümesini istiyoruz. Büyük düşünmemiz ve daha büyük hareket etmemiz için ilham vermesini istiyoruz.” 

Amir Nizar Zuabi, Yürüyüş’ün Sanat Yönetmeni

Çocuk mülteci ola Küçük Amal, olağanüstü bir yolculuğa çıkar – Türkiye’den ve  Avrupa’yı geçecek destansı bir yolculuğa. Annesini bulmak için. Okula dönmek için. Yeni bir hayata başlamak için. Dünya ona izin verecek mi? Şimdi her zamankinden daha imkansız görünen şeyi başarabilir mi?

 

The Jungle (Orman) ile yakaladıkları olağanüstü başarının ardından Good Chance, dünyaca ünlü War Horse (Savaş Atı) yaratıcıları Handspring Kukla Kumpanyası işbirliğinde şu zamana kadarki en özel çalışmasını sunar: Yürüyüş – Amir Nizar Zuabi’nin sanat yönetmenliğinde, mültecileri destekleyen, gezici sanat ve umut festivali.

 

2021 yılında, Suriye-Türkiye sınırından Birleşik Krallık’a uzanan Yürüyüş; ünlü sanatçıları, önemli  kültür kurumlarını, toplulukları ve insani yardım kuruluşlarını, şimdiye kadar denenmiş  en yenilikçi ve maceraperest kamuya açık sanat eserlerinden birini gerçekleştirmek üzere bir araya getirecek.

Yürüyüş’ün kalbinde, bir Handspring Kukla Kumpanyası yaratımı olan 3.5 metro boyundaki bir mülteci kız çocuğu kuklası,  ‘Küçük Amal’, yer alıyor. Yerlerinden edilmiş, çoğu ailesinden ayrı düşmüş tüm çocukları temsil eden Küçük Amal 8,000 km’yi aşan yolculuğu boyunca şu acil mesaja beden verecek; “Bizi unutmayın”.

 

Küçük Amal adlı dokuz yaşındaki Suriyeli bir mülteci çocuğu simgeleyen 3,5 metre boyundaki bir kuklanın yolculuğu anlatan The Walk – Yürüyüş projesinde, Türkiye rotasının Denizli ayağına  The Walk Türkiye yapımcısı Recep Tuna'nın davetiyle, Sarı Denizaltı Sanat inisiyatifi olarak "Duvarların Hafızası" çalışmasıyla gönüllü katkıda bulunmaktan mutluluk duyduk.

Amal Denizli’de, Türkiye’den yolları geçmiş mültecilerin seçilmiş fotoğraflarıyla kurgulanan bir sergi ile karşılandı. Akşamın alacakaranlığında, Tarihi Kaleiçi Çarşısı’ndaki sokakların duvarlarına yansıyan görüntülerle sarmalandı.

3 Ağustos Salı akşamı Denizli’nin tarihi Kaleiçi Çarşısı’nda gerçekleşen "Duvarların Hafızası" çalışmasına Ali Saltan, Ateş Alpar, Aykan Özener, Damla Atak, Mercan Fatmagül, Özge Sebzeci, Yusuf Aslan fotoğraflarıyla katkıda bulundu.

 

Çalışmanın prodüksiyonunda emeği geçen The Walk Denizli ekibine; başta Umut Kurç ve Pamukkale Üniversitesi öğrencilerinin kurduğu Rast Minus Tasarım kolektifi'nden Alp Emre Çelik, Durmuş Alper Aksu, Fazıl Akın, İzzet İlgün, Selin Tutku Arlan'a;  Ahmet Gülerdağ, Esra Doğruyol ve Recep Tuna'ya bu çalışmayı mümkün kılabildikleri için çok teşekkür ederiz.

Olağanüstü bu küresel değişim döneminde, Yürüyüş, olağanüstü bir sanatsal tepki: Paylaşılan insanlığın yeni hikayesini anlatacak;  sınırları, siyaseti ve dili aşan kültürel bir odesa. Böylece dünya; yerlerinden edilmiş, her biri ayrı bir yaşam öyküsüne sahip ve şimdi küresel pandemi karşısında her zamankinden daha da savunmasız o milyonlarca çocuğu hatırlasın.

bottom of page