top of page

26 Nis Sal

|

https://www.youtube.com/channel/UCRMgLhObMx

Mikro Ölçekli Bir Kent Mekanı Modeli Olarak Sümerbank Bergama Tekstil Fabrikası - Fatih Kurunaz

FABRİKA “Bir Gelecek Tahayülü Olarak Endüstriyel Miras” Tasarım Atölyeleri Mikro Ölçekli Bir Kent Mekanı Modeli Olarak Sümerbank Bergama Tekstil Fabrikası Fatih Kurunaz Mimar, UNESCO Dünya Mirası ve Alan Yönetimi, Ayvalık Belediyesi

Mikro Ölçekli Bir Kent Mekanı Modeli Olarak Sümerbank Bergama Tekstil Fabrikası - Fatih Kurunaz
Mikro Ölçekli Bir Kent Mekanı Modeli Olarak Sümerbank Bergama Tekstil Fabrikası - Fatih Kurunaz

Saat & Yer

26 Nis 2022 19:00 – 27 Nis 2022 20:00

https://www.youtube.com/channel/UCRMgLhObMx

Bu Etkinlik Hakkında

FABRİKA “Bir Gelecek Tahayülü Olarak Endüstriyel Miras”  Tasarım Atölyeleri

Mikro Ölçekli Bir Kent Mekanı Modeli Olarak Sümerbank Bergama Tekstil Fabrikası

Fatih Kurunaz

Mimar, UNESCO Dünya Mirası ve Alan Yönetimi, Ayvalık Belediyesi

1983 yılında Balıkesir’de doğdu. 2007 yılında Balıkesir Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu. 2008-2021 yılları arasında Bergama Belediyesi’nde mimar olarak koruma alanında çalışmalarına başladı ve Bergama’nın 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesini sağlayan ekipte görev aldı. Şu anda yeni bir UNESCO Dünya Mirası süreci için Ayvalık Belediyesi’nde kentin endüstriyel mirası üzerine çalışmalarına devam ediyor. Arkeolojik ve kentsel sit alanlarında tarihi doku içerisinde yeni yapılaşma modelleri ve yöntemleri öncelikli çalışma ve ilgi alanı. Bu bağlamda dünya ve Türkiye’de ki mimarlık sürecini izlediğinde 19.yy ikinci yarısında tarihsel doku içerisinde ilk ortaya çıkan yapıların endüstriyel işlevlerde olması sebebiyle bu örneklemeyi Ayvalık özelinde izlemesi mümkün olmuştur. Yakın ve farklı bir coğrafya olarak Bergama’da ise endüstriyel dönüşüm ancak 1960larda Bergama Sümerbank Tekstil Fabrikası ile başlamıştır.

FABRİKA : Hafızanın Mekanı, Mekanın hafızası hakkında

Fabrika, Sümerbank Bergama Tekstil Fabrikası’nın 1960’tan günümüze, kent sosyolojisi, ekonomisi, kültürü ekseninde, toplumsal bellek, endüstriyel miras ve emeğin miras hakkı kavramları üzerinden incelenmesine dayanan multidisipliner bir kültür sanat projesidir. Gençlerin, akademinin ve sivil alan aktivistlerinin de katılımıyla; görsel sanatlar, kültür ve tasarımı birlikte işleyerek aktörlerini de içine katar. Fabrikanın insan odaklı hafızasını işleyen sergisi; arşiv ve sözlü tarih kayıtlarını içerecek web sitesi, gençlerin endüstriyel miras alanları üzerine gelecek tahayyülleri, proje kitabı, sunumlar, ve canlı performanslarla genişleyen katılımcı bir yol izler. Büyük bir kısmı atıl durumda olan fabrikanın kent hayatına kazandırılması için fikirler geliştirilmesini merkezine alır.

Bu Etkinliği Paylaş

bottom of page